Derfor kan humor ikke gøres op i penge

Posted by

Latter er en følelsesmæssig reaktion, der kan komme af mange forskellige årsager. At latteren er forbundet med følelser, står klart, da hjernescanninger har vist, at de steder, hvor hjernen reagerer på latter, er de samme, som vi kender fra følelsesreaktioner. Helt præcist taler vi om et stort område midt i hjernen til forpandelappens nederste del, der er særligt aktiv – og som sjovt nok også er den, der er aktiv, når vi reagerer emotionelt.

Når vi lader latteren bryde løs, udskiller vi forskellige stoffer i hjernen – primært dopamin, der også er kendt som hjernens helt eget lykkestof. Dopamin er et stof, vi som mennesker jagter – vi anser det som en slags forventningens glæde, hvilket også forklarer, hvorfor vi har en forventning om en bestemt reaktion, der kan udløse stoffet. Dopamin er altså noget, vi kan opsøge via forventning og via noget sjovt, der snarligt udskiller det.

Humor varierer

Humor kan variere meget fra person til person. Vi kan have helt forskellige formål med humoren, og den kan være med til at komme ud med ting, der ellers kunne være tabubelagt eller uden for samfundets normer. Af samme årsag har Freud også kaldt den en ”psykisk ventil” mod frustrationer.

Nogle griner, når Ørkenens Sønner eller Uffe Holm går over grænsen, da vi reagerer på deres humor med en slags lettelse over, at de emner pludseligt er frigjorte. Andre griner over ældre dansk komik, hvor emnerne er helt andre.

Humor er, på trods af at være forskellig fra person til person, dog en kanal, der både lader os ånde ud og komme af med vores ”skyggesider” og en adgang til lykkerus fra dopaminens kraft. Af samme årsag kan humoren ikke gøres op i penge.

Humor handler dog på mange områder også om balance. Nogle ting er okay at grine af, mens andre tenderer som ondskabsfuldt. Humor kan dog ikke entydigt klassificeres som god eller dårlig, da den er så varierende. Som samfund skaber vi dog rammer og områder for, hvad der er almindeligt at tale om og gøre grin med, men selv her er humoren fri og klar til at ventilere og give os følelsen af lykke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *