Hvad koster det at dø?

Posted by

At miste en man har kær, kan være tæt på ubærligt. Den sorg der kommer med at miste sin ægtemand eller kone, mor eller far eller lignende, kan være overvældende. Oveni det kan man også blive ramt meget hårdt økonomisk. At dy i dagens Danmark er nemlig en ret bekostelig affære, i hvert fald for de efterladte. Hvor meget det løber op i, er naturligvis noget der afhænger af, hvordan man vil have begravelsen skal finde sted. Det kommer også an på, om der er tale om en kirkelig begravelse med dertilhørende gravplads.

De “almindelige” udgifter

Der er også nogle udgifter, man ikke kan komme uden om. Når det kommer til afdøde mennesker, er der nemlig naturligvis en lag række ting, der ikke må overlades til andre end fagfolk. Det betyder eksempelvis, at man i de fleste tilfælde skal have fat i en bedemand. Hvor meget dette koster afhænger af hvilke ydelser, man vil gøre brug af, typisk skal man dog forvente mellem 13 og 20.000 kroner. Udgifter til en gravplads i kirken koster typisk omkring 3000 kroner, hvis man ikke er medlem af folkekirken kan man dog gange dette med ca. 5.

Begravelsen er typisk forbundet med udgifter til mad og drikke, og her kan det naturligvis koste alt fra få tusinde kroner til en mindre formue. Dette kommer an på hvor mange der skal med, hvor det skal holdes og lignende.

Udgifterne som mange glemmer

En anden ting der kan blive en rimelig bekostelig affære, især hvis der er er tale om en ældre der dør alene, er dødsboet, ikke mindst hvis der er tale om en lejebolig. Der findes virksomheder der tilbyder rydning af dødsboer, hvor man i mange tilfælde vil kunne få dækket udgifterne, gennem værdier i boligen, men det er langt fra altid det er sikkert. En lejebolig skal afleveres i en vis stand, og det vil derfor som regel også være nødvendigt med en professionel rengøring af dødsboet, i hvert fald hvis man ønsker at se et eventuelt depositum betalt tilbage.

Mange betaler selv

Der er mange danskere der har en begravelsesopsparing, når de kommer op i årene. Netop for ikke at være til en økonomisk last for de efterladte. Her kan man sørge for at de er penge nok til at dække udgifterne. Når man har sorgen i forvejen, kan det nemlig være hårdt hvis det oveni er forbudet med en økonomisk byrde.