Dagpengesystemet er ekstremt udskældt i dansk politik og modtagerne er ofte forfulgt af politikerne. Dagpengesystemet er dog, på godt og ondt, en etableret ydelse i Danmark, som man kan optjene retten til at modtage og kan modtage gennem en længere periode, mens man er arbejdsløs. Det er i midlertidigt ekstremt svært at hitte rede i alle de forskellige regler på området og det kan være ekstremt frustrerende, når man alligevel er i en sårbar position. Derfor har vi samlet et par gode råd og retningslinjer for, hvordan du får dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.
Du skal optjene retten til dagpenge
Man optjener retten til dagpenge ved at arbejde og tjene penge gennem en fastlagt periode og samtidigt være medlem af en a-kasse. Man kan også optjene retten til dagpenge, hvis man ikke direkte befinder sig på arbejdsmarkedet for eksempel, hvis man er på SU eller hvis man aftjener sin værnepligt i militæret. Der er også forskel på, om man er det der hedder deltidsforsikret eller fuldtidsforsikret. Ens forsikringsniveau kommer an på, hvor mange penge, som man har tjent, mens man var i arbejde og de giver ret til forskellige dagpengesatser ud fra dagpengereglerne.
Når du bliver arbejdsløs
Når du bliver arbejdsløs, afhænger dine dagpenge af, hvor meget du har tjent på dit tidligere job og du vil som udgangspunkt få 90% tilbage, medmindre du får over den øvre grænse på 18.633 kr. Hvis du har tjent over det, vil du vil få det beløb i stedet. Du kan få Dagpenge fra dag ét, hvis du er blevet fyret fra dit arbejde, men hvis du selv har sagt op, vil du få en karantæneperiode på tre uger, hvor du ikke kan få dagpenge. Hvis du er nyuddannet, vil du skulle vente en måned, medmindre du har været medlem af a-kassen i mindst et år. Du skal melde dig ledig på dit lokale jobcenter og oprette et CV på Jobnet. Derudover, skal du aktivt søge jobs hver uge og tage alle de jobs, som jobcentret finder til dig for at beholde din ret til dagpenge.